Andrea Dovizioso heeft de eerste wedstrijd van het MotoGP-kampioenschap gewonnen. Zijn rivaal Marc Marquez werd tweede, op de voet gevolgd door Cal Crutchlow.

0.023 seconden voorsprong

Na een welverdiende winterstop van enkele maanden en een drietal ‘pre-season’ wintertesten, stonden drieëntwintig rijders afgelopen zondag op de 2019 MotoGP-grid. De op P2 gekwalificeerde Andrea Dovizioso (Mission Winnow Ducati) leidde de wedstrijd vanaf de eerste bocht. Ondanks een aantal inhaalacties van Marquez (Repsol Honda Team), de verrassend sterke Alex Rins (Team Suzuki Ecstar) en pogingen van Cal Crutchlow (LCR Honda Idemitsu) om de leiding over te nemen, reed Dovizioso met een voorsprong van slechts 0.023 seconden op rivaal Marquez als eerste over de finish. Cal Crutchlow reed als derde rijder over de finishlijn. Dovizioso’s teamgenoot Danillo Petrucci behaalde plaats zes.

De overwinning was voor de Italiaan de vijfde opeenvolgende podiumplaats op Qatar. Vorig jaar was Dovizioso zijn directe concurrent Marquez ook te snel af. Marquez eindigde toen ook op plaats twee.

Marquez heeft mij tot het uiterste gepushed

Andrea Dovizioso over zijn wedstrijd: ‘Ik ben erg blij met deze overwinning. Vooral na de wintertesten. Ik had niet verwacht zo snel te zijn. Ik bleef gefocussed en maakte in iedere ronde vooruitgang. Mijn strategie voor de race was om de banden zoveel mogelijk te sparen. Deze strategie maakte het verschil. Makkelijk was het niet. Ik reed vooraan en kon de directe concurrentie dus niet analyseren.’

‘Marquez heeft zoals gebruikelijk alles gegeven. Hij heeft mij tot het uiterste gepushed. Ik heb alle sterke punten van de motor gebruikt, acceleratie en snelheid, maar de bochtensnelheid moet verbeterd worden. Dit seizoen zijn er veel snelle rijders. Het is cruciaal om niet teveel punten te verliezen op de minder favoriete circuits’, aldus de winnaar van de eerste GP van 2019.

Een zachte voor- en achterband was een gok

Teamgenoot Danillo Petrucci was minder te spreken over zijn wedstrijd: ‘ondanks mijn zesde plaats heb ik belangrijke punten voor het kampioenschap gescoord. Helaas was mijn start niet optimaal. Maar omdat het wedstrijd ritme niet al te hoog was kon ik snel een aantal posities terugwinnen. Desondanks had ik moeite om andere rijders in te halen in moest ik pushen. Achteraf bekeken was de keuze voor een zachte voor- en achterband een gok. Ik had verwacht dat de buitentemperatuur zou dalen. Ook was ik op het recht stuk minder snel dan gebruikelijk. Maar goed, het kampioenschap is nog maar net begonnen en ik heb vertrouwen dat ik snel terug kan slaan.’

De volledige uitslag van de wedstrijd, kwalificaties en trainingen kun je vinden op de website van MotoGP.com

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.