Battle of Britain: Triumph Speed Triple S vs Speed Triple R
Comfort100%
Rijwielgedeelte81%
Geluid77%
Looks100%
Bruikbaarheid100%
92%Totale score

Nostalgie
In 1994 rolde de eerste Triumph Speed Triple van de productieband. Het was een van de eerste zogenaamde streetfighters  die vanuit de fabriek in Hinckley kant en klaar geleverd werd. Een karaktervolle motor fiets met dito uitstraling, toen nog zonder de kenmerkende dubbele koplamp. Tot op de dag van vandaag wordt de Speed Triple gezien als één van de grondleggers van het naked bike concept, motoren met een rauw randje zonder enige vorm van praktische inzetbaarheid. Of dat ook nog geldt voor de Speed Triple van 2016? De redactie van Racetrack Riding ging op pand met de Speed Triple S en R om beide motoren onderling te vergelijken.

Distinquished Gentleman
Een testverslag van een Britse motorfiets zonder daarbij te refereren aan typische Engelse benamingen is natuurlijk ‘not done’. De term ‘Distinquished Gentleman’ dekt in het geval van de Speed Triple 2016 bij zowel de S en de R-versie de lading. Beide motoren zijn tot in de puntjes verzorgd, stijlvol en een duidelijk eigen karakter. Of het nu het in het (mooie) zadel verwerkte Triumph logo is, de nieuwe spiegels met perfect zicht, de brembo monoblocs of het Triumph logo in de tankdop. Qua afwerking en styling is deze Speed Triple ten opzichte van het vorige model behoorlijk verbeterd en naar mijn mening ook zeer geslaagd.

Bob’s your uncle
Vanaf het eerste model Speed Triple is er aardig wat veranderd. Het uiterlijk, de cilinderinhoud, 885cc voor de eerste generatie , 955cc voor de tweede generatie en daarna de huidige Triple met 1050cc. Gelukkig is het karakteristieke driecilinderblok gebleven dat bekend staat om zijn breed uitgesmeerde koppel dat vanaf lage toeren al beschikbaar is.

De huidige Speed Triple levert een vermogen van 140 pk bij een toerental van 9500 met een koppel van 112Nm bij 7850 toeren. Tussen de S en de R SR is er geen verschil in vermogen, dit is identiek

Easy Rider
In an nutshell, de 2016 Speed Triple rijdt waanzinnig lekker. Vertrouwd, krachtig, comfortabel (de S  in dit geval meer dan de R) en ziet er nog fancy  uit. Fijn zadel, heerlijk breed stuur met standaard gemonteerde bar-end spiegels. Die zijn niet alleen mooi, ook nog eens functioneel. Het zicht is opvallend goed ondanks het minimale formaat.

Het grootste verschil tussen de motoren zit in de strakkere (en duurdere) vering. Zowel de voor- en achtervering van de Speed Triple S (Showa) als van de R (Öhlins) is volledig instelbaar. Tijdens de testperiode is duidelijk gebleken dat de R versie duidelijk strakker en sportiever staat afgesteld.

De S versie profileerde zich in deze strijd als de winnaar als het om comfort ging.

Complimenten zijn er voor de remmen, deze zijn krachtig en toch makkelijk te doseren. Op de S en de R zijn dezelfde monobloc remmen gemonteerd, de firma Brembo werd gevraagd om deze te leveren.

Lovely jubbly
Het  2016-model wordt geleverd met verschillende rij-modi, namelijk Rain, Road, Sport en Track. Elke functie heeft een eigen aangepaste instelling van het ABS en traction control. Tussen Road en Track kon ik geen duidelijk verschil ontdekken, in de Rain-modus was dit anders.
In tegenstelling tot sommige andere motoren was de Rain modus echt bruikbaar. De motorfiets werd beheersbaar, je kon goed merken dat het vermogen duidelijk afgeroomd was voor natte weersomstandigheden. De meest directe en voelbare input kreeg de motor in Sport, dit was mijn favoriete instelling waarin ik de meeste testkilometers heb gereden.

Een punt van kritiek is de korte vertraging van het ride-by-wire. Bij het overstappen van een ouder model Speed Triple met een ‘ouderwetse’ gaskabel, is de vertraging heel licht merkbaar. Ik vond het niet vervelend maar ik kon het wel voelen.

Een leuke gadget is de vijfde modus, de Rider. Met deze instelling kun je je motor een eigen, persoonlijk karakter geven waarbij je de voor jouw meest gunstige instelling kiest uit de voorgeprogrammeerde rijmodi.

End of the line
Is de R beter dan de S? Heeft de Speed nog dat rauwe randje wat hem zo bijzonder maakt? Dit zijn vragen die door mijn hoofd speelden tijdens het schrijven van dit artikel.

Voor wat betreft dat rauwe randje, veel geciviliseerder moet de Speed Triple niet worden voordat hij bestempeld wordt als een ‘Japanner’. De Speed voelt zo snel vertrouwd en easygoing aan dat het te makkelijk wordt. Bijna verliest de Brit een deel van haar karakter en daardoor charmewat ik juist zo waardeer in de motor.
Het verschil tussen de R en de S is op de openbare weg alleen merkbaar qua strakkere vering waarbij de S net even comfortabeler aanvoelt. Ongetwijfeld dat de Öhlins van de R ook zachter hadden kunnen worden gezet maar storend was het nooit.

In de adviesprijzen inclusief BTW/BPM zijn de onvermijdbare rijklaarmaak kosten verwerkt zoals transport, registratie, kentekenbewijs, leges en de recycling bijdrage. De motor wordt afgeleverd met een volle tank, dat dan weer wel.

Prijzen
De Triump Speed Triple S is vanaf € 15.200,-/België € 13.300,-verkrijgbaar in de kleuren Diablo Red en Phantom Black. Door de andere componenten ligt de prijs voor de Triple R iets hoger, namelijk € 16.900,-/België € 15.000,-.  De kleurstellingen zijn Matt White Graphite en Crystal White.

In de adviesprijzen inclusief BTW/BPM zijn de onvermijdbare rijklaarmaak kosten verwerkt zoals transport, registratie, kentekenbewijs, leges en de recycling bijdrage. De motor wordt afgeleverd met een volle tank, dat dan weer wel.

 

Mischa

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.