Het circuitdag en rijvaardigheidstraining-seizoen is een aantal weken onderweg. Niet alleen merkt de redactie dit aan het groeiende aantal bezoekers op de website, ook de reeks vragen over circuitdag gerelateerde onderwerpen neemt wekelijks toe. Maar ben je wel verzekerd tijdens een training?

Een van de meest gestelde vragen gaat over de motorverzekering en de deelname aan een circuitdag of rijvaardigheidstraining: in welke situaties vergoedt de verzekeraar de schade aan de motor en wordt persoonlijk letsel vergoed bij een valpartij?
Racetrack Riding legde een aantal vragen voor aan Combi Motors Verzekeringen, een van de grootste tussenpersonen van motorverzekeringen in Nederland.

Verschil circuitdag en rijvaardigheidstraining
De eerste afweging die je moet maken voordat je je gaat inschrijven voor een circuitdag of rijvaardigheidstraining, is de factor risico. Want schade aan je motor is al zuur, de domper wordt helemaal compleet  als de verzekeraar de kras, deuk of het totaalverlies vervolgens ook niet wil uitbetalen.

Accountmanager Mark van Bentum van Combi Motors Verzekeringen: ‘Als je bij ons verzekerd bent en je neemt deel aan een circuitdag, dan is de schade aan je motor niet verzekerd. Dit is anders als je meedoet aan een KNMV Voortgezette Rij Opleiding (VRO) of een rijvaardigheidstraining die geleid wordt door een KNMV-instructeur. Schade aan je motor valt in deze situatie gewoon onder de dekking van je motorverzekering. Het maakt daarbij niet uit of je schade oploopt bij een VRO training in het buitenland, als de groene kaart maar voor dat specifieke land geldig is.’

Persoonlijk letsel verzekerd
Bij het oplopen van persoonlijk letsel wordt er geen onderscheid gemaakt tussen een circuitdag of VRO training. Persoonlijke schade opgelopen in beide situaties valt onder de wereldwijde dekking van je ziektekostenverzekering, en dus niet onder de motorverzekering.
Voor een Schadeverzekering Opzittenden (SVO) wordt er wel weer een verschil gemaakt. Deze verzekering dekt alleen de gevolgschade bij een VRO training, Een circuitdag valt niet onder de dekking.

Onverzekerde schade toch claimen
De accountmanager benadrukt dat een transponder op je motor per definitie aanleiding is om een eventuele schadeclaim af te wijzen. ‘Er mag geen enkele vorm van snelheidselement aanwezig zijn om aanspraak te maken op je motorverzekering. Als je verzwijgt dat de schade tijdens een circuitdag is ontstaan, heb je een groot probleem.’

‘Degene die hier mee te maken krijgt, heeft zich van te voren de consequenties niet gerealiseerd’, vervolgt Van Bentum. ‘De verzekeraar zal aangifte doen bij justitie en je naam wordt opgenomen in het FISH-register (Fraude Informatie Systeem Holland). Hierdoor zal je zeer grote moeite hebben om je überhaupt nog te verzekeren.

Dagverzekering circuitdag
Zijn er dan helemaal geen mogelijkheden om je motor te verzekeren tijdens een circuitdag? Toch wel. Een aantal circuitdag organisatoren biedt een zogenaamde dagverzekering aan. Met een dagverzekering wordt uitsluitend de schade aan je eigen motor vergoed (All Risk). Schade aan helm en/of kleding is meestal niet meeverzekerd. De medische kosten en eventuele letselschade komen niet voor vergoeding in aanmerking. Een dagverzekering is alleen geldig op de dag waarop je de training volgt.

Wel zijn er strenge voorwaarden, zo moet je motor bijvoorbeeld voorzien zijn van een geldig Nederlands kenteken, moet de bestuurder in het bezit zijn van een geldig motorrijbewijs A en je mag alleen rijden in de (meest) langzame groepen. Voorbeelden van organisatoren die een dagverzekering aanbieden zijn onder andere 2 The Experience, CRT Holland, Racecracks en de KNMV.

Heb je vragen of twijfel je of jouw motorverzekering dekking biedt voor een rijvaardigheidstraining? Raadpleeg voor deelname altijd je tussenpersoon of verzekeraar!

Pitstop Woensdag. De wekelijkse rubriek met korte, uiteenlopende circuitdag gerelateerde thema’s; van helmkeuze, koppeling vloeistof, bandengrip, tot aan het selecteren van een circuitdag aanbieder en de lekkerste energydrank.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.