Test Aprilia Tuono V4 1100 Factory: Macchina del tempo
Comfort51%
Rijwielgedeelte100%
Geluid100%
Looks100%
Bruikbaarheid50%
80%Totale score

Aprilia heeft oog voor detail en uitstraling. Zo ook het nieuwste model uit de renstal, de Aprilia Tuono V4 1100 Factory APRC. Vanaf het moment dat je je been over het 825mm hoge zadel zwaait en de V4 tot leven brengt weet je meteen dat je iets bijzonders in handen hebt.

Deze motor is niet gemaakt voor alledaagse ritjes naar je werk. Ze tolereert je op haar rug, maar fluistert je elke meter toe de sporen aan te zwepen. De helaas niet instelbare koppelingshendel laat je op fijne wijze kennis maken met de 175 paardenkrachten en het heerlijke breed uitgesmeerde koppel. In combinatie met de standaard gemonteerde quickshifter ga je in het juiste toerental soepel door de zes versnellingen.

De Tuono Factory is voorzien van drie rij-modi, Road, Race en Track. De vermogensafgifte is bij iedere modus hetzelfde, maar het verschil zit in het niveau van de motorrem. Het onderscheid tussen Race en Track viel mij niet heel erg op, juist in de modus Road was de motorrem duidelijk merkbaar aanwezig.

Hard. Harder. Hardst.
Zowel de vering als het zadel staan op standje Hard. De Öhlins vering is zowel voor als achter volledig instelbaar, maar zoals ik al opmerkte, de Tuono is een motor die vraagt, bijna smeekt, om snelheid. De motor is niet ontwikkeld om je zo comfortabel mogelijk van A naar B te brengen. Desondanks heb ik geen enkel punt van kritiek op de behoorlijk sportieve vering. Het is tenslotte een sportmotor die je op de openbare weg kunt gebruiken.

Door het solide karakter van de 1100 Factory en de eersteklas onderdelen, is goed te voelen waar de limieten van de motor liggen. De Brembo monoblocs vallen echter bij de eerste aangreep een beetje tegen. Ik moest toch wat kracht zetten om de de motor af te remmen.

Rails
Mijn eerste gedachte in een van de vele bochten van de Luxemburgse Ardennen, was dat de Tuono net zo vertrouwd aanvoelt op hellingshoek als rechtdoor. Je rijdt alsof je aan het asfalt gelijmd bent, niet van de wijs te brengen. Door de sportieve zithouding voelt de Italiaanse schone meer als een superbike aan dan een naked bike met een superbike stuur.

Een kleine teleurstelling is dat de motor standaard geleverd wordt met Pirelli Supercorsa banden. Aangezien er regelmatig tussenstops werden ingelast tijdens de rit, kwamen het rubber misschien niet altijd op temperatuur. Zowel op droog als nat wegdek maakte de achterband in scherpe bochten een aantal onplezierige uitstapjes. Dit was niet goed voor mijn vertrouwen. Ongetwijfeld zijn de Supercorsa’s uitmuntend op het circuit, maar op de openbare weg is profiel noodzakelijk voor grip en vertrouwen.

Technisch vernuft
Aprilia levert de 1100 Factory standaard af met het Aprilia Performance Ride Control-syteem, of kortweg APRC. Dit elektronicapakket bouwt voor de rijder zoveel mogelijk veiligheid en gemak in; zo zijn er wheelie control (drie standen), launch control (gewoon gas geven en gaan), traction control (acht niveaus) en de eerder genoemde quickshifter. Door de verschillende sensoren ‘denkt’ het systeem met je mee om het (circuit)rijden voor jou zo makkelijk en aangenaam mogelijk te maken. Hoezo handig! Het APRC is redelijk eenvoudig te bedienen door de praktisch op het stuur gemonteerde knoppen.

Aerodinamicamente
Vanaf het moment dat je serieus gas gaat geven en je een klein beetje naar voren leunt, valt alles op zijn plaats, letterlijk. Door de positie van het stuur en de voetsteunen zat ik ondanks mijn lengte van 1.86 meter comfortabel op de motor zodra de het asfalt sneller onder de Pirelli Supercorsa’s doorvloog. Hier is de Tuono voor gemaakt!

Met een belachelijke snelle acceleratie gaat de motorfiets van haar plaats waarbij het onbegrijpelijk is dat het geluid van de V4 nog binnen de wettelijke geluidsnormen valt. Knap gedaan van de techneuten bij Aprilia! Zodra het tempo omhoog gaat, geldt dat helaas ook voor het benzineverbruik. Je kunt gerust rekening houden met een verhouding van 1 op 12, dat normaal is voor deze motor.
De motor voelt aan alsof deze uit één brok massief staal is gesmeden waardoor je goed merkt wat er onder je leeft. Ondanks dat Aprilia in 2010 is afgestapt van twee cilinders naar het V4 motorblok, is het karakter van deze Italiaan gebleven.

Goed. Beter. Best?
Waar je bij sommige andere motoren direct de neiging krijgt om naar de after market folder te grijpen, is dat bij de 1100 Factory APRC echt niet nodig. De styling, uitstraling en hoogwaardige afwerking, de motor is gewoon af. Naar mijn mening is er geen foutje te bekennen, het Factory-pakket klopt. Niets meer aan doen. Zwaardere naked bikes worden vaak met elkaar vergeleken, zo ook de Aprilia Tuono Factory met de Oostenrijkse concurrent de KTM 1290 Superduke. Op het eerste gezicht hebben de motoren veel overeenkomsten, maar eenmaal mee gereden merk je dat ze duidelijk van twee verschillende werelden komen.

De KTM is een alleskunner, een motor waarmee je op vakantie gaat en met gemak het circuit op duikt. De Aprilia geeft je echter een heel ander gevoel, het gevoel alsof je op een MotoGP-fiets zit waarbij de sterke V4 continu dat duiveltje op je schouder aanspreekt. En juist op dát punt stijgt de Aprilia net even boven het oranje beest uit.

Racegenen? Volbloed racer bedoel je…
Met de slogan ‘#Be a racer’ omschrijft Aprilia deze Tuono eigenlijk al; Deze motor komt meer tot haar recht op het circuit dan op de openbare weg. De praktische inzetbaarheid ligt dan ook op een ander niveau. Maar wat maakt dat eigenlijk uit? Het geluid van de V4, het superstrakke rijwielgedeelte, de afwerking en laten we eerlijk zijn, veel mooier dan dit worden ze niet. Gemaakt met passie en ook zodanig te rijden. Punt.

De Aprilia Tuono V4 1100 is te koop in een ‘RR’ versie en in de Factory variant, waar ik een week lang op heb gereden. De prijs in Nederland voor de RR bedraagt € 17.210,- (België € 15.335,-) en voor de Factory € 19.160,- (België: € 17.070,-).

Meer foto’s van de Tuono, en van onze andere testverslagen, kun je vinden op onze speciale Racetrack Riding fotopagina.

 

Mischa

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.