Michael van der Mark heeft heeft op het Spaanse Jerez waardevolle punten voor het wereldkampioenschap World Superbike gepakt. In de eerste race op de zaterdag reed de 26-jarige coureur naar P2, in de tweede race pakte Yamaha-coureur de winst. Koploper in het kampioenschap Alvaro Bautista haalde de eindstreep door een valpartij niet.

Rode vlag
Michael van der Mark begon Race 2 vanaf de eerste rij op P2. Na een goede start vocht hij eerst kortstondig een succesvol duel uit met GRT Yamaha WorldSBK-rijder Melandri en de rijder van het Turkish Puccetti Racing Toprak Razgatlioglu.

Na zeven ronden zakte het tempo van Rea en daardoor kwam de achtervolgende groep weer dichterbij. Dit was voor Van der Mark om de aanval op Rea in te zetten en in de tweede bocht uit te remmen. Deze inhaalpoging lukt en Van der Mark kon de leiding overnemen om deze vervolgens niet uit handen te geven.

Een valpartij in de eindfase van de wedstrijd zorgde voor een vroegtijdig einde van de wedstrijd. Twee ronden voor het einde werd de rode vlag gezwaaid waardoor Van der Mark automatisch als winnaar werd uitgeroepen, voor Rea en Razgatlioglu.

Reactie Michael van der Mark na de wedstrijd:
‘Wat een geweldige dag! Ik was in de sprintrace niet helemaal tevreden omdat ik tijd verloor door een aantal optimistische inhaalacties. Uiteindelijk kon ik toch als tweede finishen waardoor ik op de eerste startrij stond bij Race 2. Ik had een goede start, maar Rea passeerde mij vrij snel. Ik was blij om achter hem te zitten en zo mijn banden te kunnen sparen nadat Bautista crashte.’

‘Het tempo van Rea was alleen niet helemaal wat ik wilde en ik zag dat de groep achter ons begon in te lopen en dus besloot ik om hem te passeren en te kijken of ik weg kon rijden. Dat lukte! Het was een ongelooflijk weekend en de motorfiets was geweldig, want slechts hele kleine veranderingen waren nodig. Ik ben erg blij met de vooruitgang die met de motor is geboekt; heel veel dank aan het team en Yamaha voor al het harde werk!’

Eerste DNF Alvaro Bautista
Niet alleen zorgde de overwinning van Van der Mark voor sensatie in de paddock en op de tribune. Klassementsleider Alvaro Bautista verloor al vroeg in zijn thuiswedstrijd de voorzijde van de Ducati Panigale V4R terwijl hij met een ruime voorsprong de leiding had. De valpartij zorgde voor zijn eerste DNF van het seizoen en het verlies van kostbare punten in het kampioenschap.

Bautista over zijn valpartij:
‘Vandaag was een dag met twee helften. Ik won de Superpole Race, daarna crashte ik in de tweede ronde van Race 2. Het was jammer omdat ik niets raars deed. Ik verloor gewoon de voorkant, maar racen is soms zo. Het Jerez-weekend was geweldig. Niet alleen vanwege mijn twee overwinningen, maar ook vanwege de sfeer hier in de paddock en voor alle fans die naar het circuit kwamen. We moeten nu gewoon doorgaan met werk dat we dit weekend hebben gedaan en proberen dezelfde sensaties te herhalen in de volgende ronde (Misano, red.). ‘

Dankzij zijn zege staat Van der Mark nu op een stevige derde plek in de WK-tussenstand met 188 punten.